loader

Τι δεν σας αρέσει από το χαμόγελό σας; Τι δεν σας αρέσει από το πρόσωπό σας ; Τρίζετε τα δόντια σας το βράδυ; Είχατε προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία;

Εάν είστε ενήλικας και ενδιαφέρεστε για Ορθοδοντική θεραπεία τώρα είναι η καλύτερη εποχή . Η επιστημονική έρευνα και οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με την εμπειρία του παρελθόντος έχουν οδηγήσει πολλούς ενήλικες στο να αναζητήσουν λύσεις στα ορθοδοντικά τους προβλήματα. Η βελτίωση του προσώπου και η νεώτερη εμφάνιση είναι επίσης κίνητρα για ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι ενήλικες ήταν σκεπτικοί μέχρι τώρα για να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία είναι:

  1. Άγνοια των δυνατοτήτων θεραπείας λόγω προχωρημένου της ηλικίας (είμαι πολύ μεγάλος για αυτό; θα είναι αποτελεσματικό σε μένα;) ‘Όμως οι βιολογικές αρχές μετακίνησης των δοντιών δεν αλλάζουν με την ενηλικίωση αλλά παραμένουν οι ίδιες. Η φυσιοπλαστική δυνατότητα του προσώπου παραμένει και στην ενηλικίωση με θαυμαστά και σταθερά αποτελέσματα. Θα γελάτε καλύτερα και θα δείχνεται νεώτεροι με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο!
  2. Εμφάνιση: Τα σιδεράκια θα φαίνονται; Πως θα με βλέπουν οι άλλοι; Με την βοήθεια της τεχνολογίας και της εμβυομηχανικής υπάρχουν δυνατότητες επιλογής του τρόπου θεραπείας που εμφανισιακά δεν γίνεται αντιληπτή η ορθοδοντική θεραπεία. Υπάρχει η επιλογή των γλωσσικών αγκίστρων (σιδεράκια ελάχιστου όγκου που προσκολλούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών) που δεν φαίνονται καθόλου. Υπάρχουν τα διαφανή άγκιστρα (από κεραμικό ζαφείρι) για μέγιστη διαφάνεια και ελάχιστο όγκο που σχεδόν δεν φαίνονται καθόλου. Υπάρχουν και οι διαφανείς νάρθηκες που αντικαθίστανται με νέους κάθε δύο με τρείς εβδομάδες και σταδιακά μετατοπίζουν τα δόντια στη νέα τους θέση. Επομένως υπάρχουν τεχνικές ώστε ένας ενήλικας να μην δείχνει ότι κάνει ορθοδοντική θεραπεία.
  3. Άνεση: Θα έχω ενόχληση, θα μπορώ να τρώω και να μιλώ κανονικά; Τα νέα ορθοδοντικά σύρματα που μετακινούν τα δόντια είναι εξαιρετικά λεπτής διατομής και ευλυγισίας, πιέζουν ελάχιστα το κάθε δόντι και είναι εντελώς ανώδυνα. Επίσης τα άγκιστρα (brackets) που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν τον ελάχιστο δυνατό όγκο ώστε η ομιλία και η μάσηση των τροφών να μην επηρεάζονται.
  4. Συχνότητα ραντεβού: Δεν θέλω να χάνω χρόνο από τις ασχολίες μου, πόσο τακτικά θα πρέπει να με βλέπει ο γιατρός; Φροντίζουμε να μην περιμένετε στο ραντεβού σας και στην διάρκεια κάθε επίσκεψης ρυθμίζουμε τις συσκευές σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Τα ραντεβού απέχουν χρονικά μεταξύ τους τέσσερεις με έξι εβδομάδες.
  5. Χρονική διάρκεια: Πόσο θα κρατήσει η ορθοδοντική μου θεραπεία; Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από την δυσκολία του ορθοδοντικού προβλήματος. Συνήθης χρόνος για ένα εκτεταμένο περιστατικό με συμμετοχή της άνω και κάτω γνάθου είναι δεκατέσσερις με δεκαοκτώ μήνες. Εμείς φροντίζουμε για την άμεση προσαρμογή και εξοικείωση σας που σε συνδυασμό με τα αραιά ραντεβού κάνουν μικρότερη την υποκειμενική αίσθηση του χρόνου θεραπείας. Βοηθάει επίσης και η θεραπευτική βελτίωση που γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή μερικές εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια φυσιολογική θεραπεία που γίνεται σταδιακά και ακολουθεί τους βιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού. Για αυτό ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης σε οποιοδήποτε στάδιο της θεραπείας ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  6. Οικονομικά: Πόσο θα στοιχίσει η θεραπεία μου; Το συνολικό κόστος θεραπείας εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας του περιστατικού και το είδος των συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν. (βλέπε κόστος ορθοδοντικής θεραπείας). Σε κάποια περιστατικά συνυπάρχουν και περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), ή ελλείποντα δόντια που χρειάζονται προσθετική αποκατάσταση, απονευρωμένα δόντια και μια σειρά άλλων παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον ορθοδοντικό για μία σωστή θεραπεία. Σε άλλα περιστατικά με έντονο σκελετικό πρόβλημα η θεραπεία χρειάζεται τη συνεργασία γναθοχειρουργού και ορθοδοντικού για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επομένως η προσέγγιση και η αντιμετώπιση των ενηλίκων ασθενών είναι διαφορετική από τα παιδιά, χρειάζεται προσοχή καθαρή επικοινωνία και ομαλή διεξαγωγή για να πετύχει η θεραπεία. Η απόφαση ενός ενήλικα να αναζητήσει ορθοδοντική θεραπεία είναι πιο συνειδητή από ότι ενός παιδιού.