loader

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία για μια ή δύο μέρες μετά τη ρύθμιση των συρμάτων ή την τοποθέτηση των διαφανών ναρθήκων. Μία μικρή ενόχληση στην άσκηση πίεσης των δοντιών που μπορεί αυξάνει κατά την μάσηση είναι πιθανή. Η καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή περιορίζει το ενδεχόμενο αυτό.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Όσοι ασθενείς έχουν ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές πρέπει να αποφεύγουν την μάσηση κολλοειδών (τσίκλες, λουκούμια, ξερά σύκα, μαντολάτο) και σκληρών τροφών (παξιμάδια, γωνίες από ψωμί, σοκολάτες με ξηρούς καρπούς, ατεμάχιστα φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, καρότα κτλ.) Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες της σωστής στοματικής υγιεινής και της προσεκτικής(όχι σκληρής) διατροφής για να διευκολύνετε και να συντομεύσετε τη θεραπεία σας.
Λήψη μαλακής τροφής και πλύσεις του στόματος με χλιαρό αλατόνερο βελτιώνουν επίσης την κατάσταση. Σε περιπτώσεις που η ενόχληση επιμένει, συνιστούμε τη λήψη κάποιου απλού παυσίπονου (π.χ. Depon, Panadol / όχι ασπιρίνη).
Επίσης με την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας τα σιδεράκια, μπορεί να είναι ερεθιστικά για το στόμα σας, ειδικά όταν τρώτε ή μιλάτε. Μέρα με την ημέρα τα μαλακά μόρια (χείλη, μάγουλα, γλώσσα) τοπικά προσαρμόζονται και ανθίστανται στους ερεθισμούς που προκαλούν τα σιδεράκια.

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ατύχημα με τα σιδεράκια σας.

Ξεκόλλησε ένα σιδεράκι.

Αν το σιδεράκι είναι το τελευταίο της σειράς και στριφογυρίζει όταν το ακουμπάτε με την γλώσσα σας προσπαθήστε με απαλές κινήσεις να το αφαιρέσετε χωρίς να το καταπιείτε.
Αν το σιδεράκι δεν βγαίνει εύκολα ίσως η άκρη του σύρματος να είναι λυγισμένη και να μην μπορεί το σιδεράκι να βγει εκτός σύρματος. Τότε θα χρειαστεί προσεκτικά πρώτα να κοπεί η άκρη του σύρματος χωρίς να την καταπιείτε και μετά να αφαιρεθεί το σιδεράκι.

Πως κόβουμε την άκρη ενός σύρματος που προεξέχει και μας ενοχλεί;

Αν προεξέχει το η άκρη του σύρματος προσπαθήστε να την καλύψετε με λίγο κερί. Πάρτε μια μικρή ποσότητα κεριού και δημιουργήστε μια μικρή μπάλα μεγέθους ενός εκατοστού του μέτρου. Τοποθετήστε το κερί πάνω από το σιδεράκι που προκαλεί τον ερεθισμό.
Αν κατά λάθος καταπιείτε το κερί, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυτό είναι αβλαβές
Υπάρχει το ενδεχόμενο το σύρμα που προεξέχει να είναι αρκετά μακρύ και η λύση με το κερί να μην αρκεί. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο από όλα είναι να πάτε στον πλησιέστερο οδοντίατρο και να το κόψει εκείνος με ένα διαμαντάκι αποκοπής οδοντικών ιστών χρησιμοποιώντας χειρολαβή αερότορ.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε δοκιμάστε με έναν απολυμασμένο νυχοκόπτη να το κόψετε με την εξής τεχνική: Με τις άκρες του νυχοκόπτη και σταθερή λαβή μετακινήστε πάνω κάτω μερικές φορές την άκρη του σύρματος μέχρι αυτό να χάσει την ελαστικότητά του και να κοπεί.
Προσέχετε εσείς ή αυτός που θα σας βοηθήσει να μην βάλει πολύ δύναμη και ξεκολλήσει κάποιο άλλο σιδεράκι ή να μην καταπιείτε την άκρη του κομμένου σύρματος ή το σιδεράκι.
Αν το σιδεράκι που ξεκόλλησε είναι ενδιάμεσο στη σειρά προσπαθήστε να το βάλετε στη θέση του και να το ακινητοποιήσετε με ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι κεριού που θα το καλύπτει όλο.
Σε περίπτωση που ξεκολλήσει ένας δακτύλιος τότε προσπαθήστε να τον επανατοποθετήσετε στην θέση του με την χρήση λίγης οδοντόκρεμας στο εσωτερικό του.
Εάν έχει παραμορφωθεί και δεν είναι δυνατή η επανατοποθέτησή του, τότε θα πρέπει να κόψετε το σύρμα και να αφαιρέσετε τον δακτύλιο ακολουθώντας τις προηγούμενες οδηγίες για ένα ξεκολλημένο σιδεράκι.
Διακόψτε την χρήση διαγναθικών ελαστικών ή του εξωστοματικού μέχρι την επανασυγκόλληση του αγκίστρου ή του δακτυλίου από τον ορθοδοντικό σας.
Αν φύγει μία ελαστική πρόσδεση προσπαθήστε να την επανατοποθετήσετε ή αν έχει φύγει εντελώς μην ανησυχείτε.
Εάν η μεταλλική πρόσδεση προεξέχει και σας τραυματίζει το χείλος, αλλά δεν έχει σπάσει, μπορεί να επανέλθει στη θέση της με το ξύλινο άκρο ενός σπίρτου ή με τη γόμα ενός μολυβιού. Αν δεν μπορείτε, απλά τοποθετήστε λίγο ορθοδοντικό κερί και κλείστε ραντεβού με τον ορθοδοντικό σας.

Ξεκόλλησε η συγκράτηση στο εσωτερικό των δοντιών.

Τοποθετήστε κερί, για να μην ενοχλεί και τηλεφωνήστε για ραντεβού. Μην απομακρύνετε τη συγκράτηση από τα υπόλοιπα δόντια που δεν έχει ξεκολλήσει. Προσπαθήστε επίσης με τη χρήση της λαβής ενός πιρουνιού να λυγίσετε την άκρη του σύρματος προς την μεριά του δοντιού ώστε να μην τρυπάει την γλώσσα σας. Αν χάσετε τον νάρθηκα συγκράτησης ή σπάσει σε σημείο που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί θα πρέπει άμεσα να κατασκευάσουμε ένα καινούργιο νάρθηκα συγκράτησης. Αν ο νάρθηκας ενοχλεί σε κάποιο σημείο την γλώσσα σας ή κόβει τα ούλα σας τότε με ένα ψαλιδάκι κόφτε το σημείο 1-2 χιλιοστά για να μην σας ενοχλεί.

Πληγή άφθα στο εσωτερικό του στόματος

Τα έλκη συνήθως υποχωρούν σταδιακά, χωρίς άλλη παρέμβαση. Αν υπάρχει κάποιο αιχμηρό σημείο που ενοχλεί, τοποθετήστε κερί, και στην πληγή ειδική αλοιφή που θα σας συστήσουμε.
Για να τοποθετήσετε το κερί πρώτα στεγνώνετε την περιοχή με μία μπατονέτα και στη συνέχεια κόβετε ένα μικρό κομμάτι κερί, το πλάθετε σε μπαλάκι και το τοποθετείτε εκεί που σας ενοχλεί. Το αφαιρείτε, για να φάτε και να βουρτσίσετε τα δόντια σας και βάζετε καινούριο κεράκι μετά.
Συνιστάται να τοποθετείτε κερί στους δακτυλίους προληπτικά τις δύο πρώτες μέρες τοποθέτησης των ορθοδοντικών μηχανισμών.