Συχνές ερωτήσεις

Είναι επώδυνα τα σιδεράκια;

Καθόλου. Όλα τα στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας με την βελτίωση των ορθοδοντικών συρμάτων την τελευταία 20ετία γίνονται με την εφαρμογή πολύ ελαφριών πιέσεων. Ακουμπήστε με τον αντίχειρά σας τους κεντρικούς τομείς της πάνω γνάθου για τριάντα δευτερόλεπτα και μετά σταματήστε. Κάπως έτσι νιώθουν τα δόντια σας την πρώτη φορά που το σύρμα εξασκεί πίεση με τα σιδεράκια στα δόντια σας.

Αξίζει τελικά να υποστεί κάποιος ενήλικας τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας;

Είναι η πιό ανώδυνη αισθητική θεραπεία και με μακρόχρονα σταθερά αποτελέσματα. Συγκρίτικά με άλλες αισθητικές παρεμβάσεις (λίφτιγκ, μπότοξ, λιποαναρρόφηση κα) ή ακόμη αισθητικές μέθοδους (ριζική αποτρίχωση, καθαρισμός προσώπου κα.) η ορθοδοντική θεραπεία είναι η πιό ανώδυνη, αναίμακτη και με μόνιμα ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι αόρατες συσκευές είναι αποτελεσματικές όσο και τα κλασσικά σιδεράκια;

Τα γλωσσικά άγκιστρα (αυτά που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των δοντιών και δεν φαίνονται) ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πέρασαν από διάφορες φάσεις δοκιμασιών και προσαρμογής και σήμερα είναι όλο και πιό διαδεδομένα και ακαδημαικά παραδεκτά. Προσωπικά πιστεύω ότι στο κοντινό μέλλον θα επικρατήσουν, ειδικά στην θεραπεία των ενηλίκων.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η θεραπεία μου

Η θεραπεία διαρκεί ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μία πλήρης ορθοδοντική θεραπεία κρατάει ενάμιση με δύο χρόνια. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειάζονται περιορισμένης διάρκειας θεραπεία (μερικούς μήνες). Η συχνότητα των επισκέψεών σας εξαρτάται από το στάδιο της θεραπείας. Συνήθως μεσολαβεί χρόνος τριών έως οκτώ εβδομάδων από την κάθε επίσκεψη.

Γιατί χρειάζονται οι συγκρατητήρες μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Όταν τελειώσει η μετακίνηση των δοντιών στην επιθυμητή θέση τα ορθοδοντικά άγκιστρα αφαιρούνται από τα δόντια. Τότε αμέσως χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές (οι συγκρατητήρες) για να σταθεροποιήσουν τα δόντια στην τελική τους θέση. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής των δοντιών στην αρχική τους θέση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συγκράτησης του τελικού αποτελέσματος ανάλογα με το αρχικό πρόβλημα που υπήρχε. Η συγκράτηση είναι ένα απαραίτητο τελικό στάδιο της ορθοδοντικής θεραπείας που εγγυάται την μακροβιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Μπορώ να κάνω καθαρισμό από τον οδοντίατρό μου με τα σιδεράκια στο στόμα;

Φυσικά! Επιβάλλετε να κάνετε καθαρισμό ανά τέσσερεις ή έξι μήνες από τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκειά της ορθοδοντικής σας θεραπεία. Όσο καλά και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μην το ξεχνάτε είναι απαραίτητο για την καλή έκβασή της θεραπείας σας!

Ποια μπορεί να είναι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα ορθοδοντικής θεραπείας;

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία που απαιτεί εμπειρία και προσοχή σε όλα της τα στάδια. Στα σοβαρότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της ορθοδοντικής συμπεριλαμβάνονται: Αυξημένη διάρκεια της θεραπείας πέρα από την αρχικά προβλεπόμενη. Τερηδονισμός δοντιών στις επιφάνειες που προσκολλούνται οι ορθοδοντικές συσκευές. Απορρόφηση των ριζών των δοντιών που μετακινούνται από την εφαρμογή ορθοδοντικών δυνάμεων. Περιοδοντικά προβλήματα όπως η υφίζηση ούλων ή η απώλεια του φατνιακού οστού που στηρίζει τα δόντια. Κακή σύγκλιση. Τα δόντια δίνουν την αίσθηση ότι δεν πατάνε σωστά μεταξύ τους. Υποτροπή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό των προβλημάτων που υπήρχαν πριν την έναρξη της θεραπείας.

Είναι τα αυτόδετα άγκιστρα πιο γρήγορα από τα άλλα;

Ακαδημαϊκά ή κλινικά δεν έχει αποδειχτεί τέτοιος ισχυρισμός και για αυτό άλλωστε δεν έχει επικρατήσει στην παγκόσμια ορθοδοντική κοινότητα η χρήση των αυτόδετων άγκιστρων. Τα άγκιστρα είναι η προσωπική επιλογή του κάθε ορθοδοντικού. Τα δόντια αντιδρούν το ίδιο στις δυνάμεις ανεξάρτητα από το είδος του άγκιστρου.

Τι είναι η ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι η πιο παλιά ειδικότητα της Οδοντιατρικής. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ορθοδοντική όπως και η οδοντιατρική γενικότερα είναι συνδυασμός τέχνης και επιστήμης. Σχετίζεται με την θεραπεία οδοντικών ανωμαλιών, δυσλειτουργιών της σύγκλισης και σκελετικών δυσαρμονιών των γνάθων. Η Ορθοδοντική παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της στοματικής υγείας και στην επίτευξη και αρμονίας μεταξύ των δοντιών και του προσώπου, για ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο. Ένα γοητευτικό χαμόγελο αυξάνει την αυτοπεποίθηση και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την ποιότητα της ζωής. Τα δόντια και αρκετές φορές η εμφάνιση του προσώπου επηρεάζονται μόνιμα από την ορθοδοντική θεραπεία (δείτε την ενότητα με τα παραδείγματα θεραπευμένων περιστατικών). Επομένως είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία αυτή να γίνει σωστά. Ορθοδοντικοί είναι οι οδοντίατροι που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα προχωρημένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα Ορθοδοντικής. Οι Ορθοδοντικοί αφιερώνουν την επαγγελματική τους καριέρα αποκλειστικά στην διάγνωση , πρόληψη και θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων.